fredag 31 maj 2013

HALLÅ, VAR TOG HAVET VÄGEN ?

Idag är det en stor dag för mig. Jag debuterar som författare.
Det är stor lyckokänsla att hålla i en bok man själv skrivit. Eller ska jag vara helt ärlig och det är jag alltid, så är det lite vemodigt att detta roliga arbete är färdigställt.
Att göra en bok är lite som att vänta barn fast man kan ju självklart påverka innehållet mer, men känslorna som infinner sig när man håller i slutprodukten påminner starkt om varandra.
 
Man känner sig tillfredsställd att man har lyckats genomföra projektet (graviditeten). Glad att se att den har alla sidor (kroppsdelar). Trött av väntan. Lycklig över att ha klarat av det. Nyfiken hur framtiden ska bli.





Boken Hallå, var tog havet vägen?, handlar om en familj som är på semester i Uddevalla-Bohuslän. Ett av barnen Petronella, fiskar upp några havsdjur som hon tar med på rundresa i Uddevalla. Oturligt nog glömmer hon dem vid en lantgård och ett äventyr om havsdjuren ska hitta tillbaka till havet startar.

Är ni nyfikna på å bläddra i boken läsa äventyret för ert barn/barnbarn eller nån annans så finns jag Linda, redare och nu även författare,  Maggan som formgivit boken på Hallmans Bokia på tisdag kl 12.00

Att det råkar vara Petronellas namnsdag just idag är ju ett sådan fantastiskt sammanträffande med leverensdatum av böckerna, så det måste definitivt firas ikväll med skaldjur å bubbel i goda vänners lag.

Inte helt omöjligt att det blir ihop med en kryssning på m/s Byfjorden.

//Linda

 

torsdag 23 maj 2013

LYCKAN KOMMER, LYCKAN GÅR

"Ty lyckan kommer, lyckan går, den som du älskar lyckan får!" så lyder sista strofen i Martin Koch:s kärlekspoem Lyckan. Jag kom att tänka på denna när jag just hade äran att boka ett sommarbröllop ombord på m/s Sunningen en lördag i augusti i sommar.


En annan tanke som slog mig var: Varför är det så få som gifter sig på en vanlig veckodag under semestern?

Hade fler lagt sina vigslar på andra dagar, så kunde vi på Skärgårdsbåtarna kört bröllopsbåt mer än en gång i veckan. Det är faktiskt bara på midsommarafton, som ju infaller på en fredag, som är den avvikande veckodagen för bröllop i år.

Hittills iallafall bör kanske tilläggas. 


Vill man passa på att inleda ett äktenskap, har vi fortfarande några lördagar i sommar lediga, för er som vill ha en saltstänkt vigsel. Att vigas under Uddevallabron kan ju vara ett alternativ.

Ett vackert foto är jag övertygad om att U-pictures kan ta då. Kolla bara här hur Uddevallafotografen Johan Johansson, lyckats fånga brons & kärlekens magi på bild.


Foto: U-pictures
På tal på fotograf så förefaller det sig som om yrken på just F verkas "drabbas" av resultatet av förälskelser mer än andra, tänker på florist, frisör och festfixare.  

tisdag 21 maj 2013

HORMONSTINN, GODTROGEN, LÄTTLURAD

De där underbart skira ljusgröna boklöven i Svartedalens Naturreservat på Bokenäs, etsade dig riktigt fast i mitt minne.

Dess små fjuniga kanter, påminner lite om en babys ljuvliga, fjuniga nacke eller en hormonstinn  pubertetskille me påbörjad skäggväxt på överläppen.

Alla tre i ett förstadie för att utvecklas till något vackrare, större och starkare.

Fast helt nödvändigt är det ju inte, att bara för man blir stor blir man stark. Ibland kan det ju vara så att visa sig svag kan vara en styrka.



Detta är ju således ej något en växt kan göra, utan jag tänker mer på det mänskliga beteendet. Att bejaka och våga visa sina känslor för sina medmänniskor!

Tänk vad livet kunde blivit så mycket härligare, om vi alla var lite ärligare...

Det finns rena destruktiva aspekter med att vara oärlig. Den som är oärlig inför andra förlorar sin självständighet. När hans/hennes liv kretsar kring lögner, då sätter han/hon andra människor framför sin eget grepp om verkligheten.

Men det är inte bara som så att han/hon sätter andra människor först – han/hon sätter de lättlurade, godtrogna, naiva, okunniga eller rentav dumma människorna först. Så när han/hon tror sig komma undan genom att ljuga för dessa, har han/hon i själva verket satt sig själv i en situation där han/hon blir slav under de okunniga och godtrogna, samtidigt som verkligheten och andra rationella, kunniga människor blir hans/hennes fiender.

Säger som guden Idras dotter i Strindbergs pjäs " Ett drömspel": " Det är synd om människorna" och avslutar denna reflektion med ett passande citat:

"Hellre göra någon sårad med sanningen, än lycklig med lögnen"



måndag 20 maj 2013

VILDA HJÄRTAN

Pingsthelgen bjöd på sommarvärme som hette duga. Över 25 grader fick de duktiga löparna som sprang Götebordsvarvet i lördags. Som redare kan jag stolt meddela att kocken ombord på m/s Byfjorden kom i mål på 1.53 h. Det är härligt med sportiga medarbetare.

Med värmen kom även grönskan och jag själv ägnade mig åt lite lugnare aktiviteter än löpning i helgen, stillsam skogspromenad i naturreservatet Svartedalen på Bokenäs.


Gillar man stora träd och bokskog är det ett ställe man absolut ej får missa, så här års.

Här kommer lite fakta om bokträd:

Boken anses vara vacker, både till sin stam och till kronans form. På solitära träd kan stammen ofta uppnå en betydande diameter. I skogsbestånd liknar den en hög, rak pelare med slät ljusgrå yta, kronan har en yvig förgrening och djupgrön färg. Boken skapar en skogsbild som ger ett överväldigande intryck av storhet, allvar och dunkel.

Den viktigaste användning man haft av bokveden, är till bränsle och till vissa redskap som utsattes för vatten, såsom båtkölar och bordläggning i träfartyg under vattenlinjen.



I blandade skogar växer bok tämligen vanligt endast upp till en gränslinje från mellersta Bohuslän till nordöstra hörnet av Kronobergs län, därefter mot norr till Östergötlands gräns sedan mot sydöst till Kalmarsund. Denna linje är den egentliga nordgränsen för Sveriges bokområde. I Norge växer boken i landets södra del, där en större bokskog finns vid Larvik, och längs den milda västkusten till norr om Bergen. Den saknas som vild i Finland och i Sverige norr om Götaland.

På tal på vild så så kom jag att tänka på David Lynch mästerverk, filmen Wild At Heart från 1990. Och ledmotivet i den filmen är ju en av mina favoritlåtar: Wicked Game...

Livet är härligt!

torsdag 9 maj 2013

ALLTING ÄR VITT VITT VITT...


Den bästa tiden på året är nu, tycker jag. Vitsippebackar likt skummande hav går att skåda i vår vackra Bohuslänska natur.


Den tiden på året är här på rederikontoret = varvsupptag och bottenmålning av de vita skärgårdsbåtarna och uppstart av turlistor och öppninghelg på Bassholmens Gästhem, det vita huset på ön.



Hektiska tider, som kräver att man tar sig tid att mellan allt arbete unnar sig lite vila.

Jag drömmer stundom att att få sitta på en stor altan i solnedgången med ett glas champagne i ena handen och en stor räkmacka i den andra och njuta av att se en skärgårdsbåt glida förbi på fjorden.



Det kan de som köper sig ett hus vid Sundstrand göra. Det är verkligen helt underbara Vita Hus som byggs där nu.

Vitt, vitt, vitt allt verkar gå i den vita färgens tecken, och snart kryllar stan av vita studenter ihop med vita syrener, men innan dess ska balbåten ta dessa till Gustafsberg för festligeheter. Vi kör fyra båtar dit o år.

Va rädda om er, i vårsolen.

//Linda



Blogg listad på Bloggtoppen.se