lördag 21 april 2012

RIVNING & DÅRHUS

Fylldes tidigare idag av en stark vårkänsla och fick jagat mig ut på en liten skogpromenad i naturreservatet Emaus, ett stenkast från Bodelid och Gustafsberg. Där i den ursköna bokskogen, bjuds man så här års ett hav av vitsippor och en och annan gulsippa. I detta reservat finns inte bara vacker natur, utan också en söt liten lantgård med getter, hästar, höns, katter, gris och kaniner.




Landeriet här byggdes redan 1645 och det fina, men något slitna mangårdsbyggnaden som hör till, byggdes i slutet av 1800-talet, och står tråkigt nog öde och tomt. I huset finns gamla kakelugnar och fina byggdetaljer bevarade, så som guldkantad takstukatur. Jag hoppas innerligt att någon köper detta och rustar upp det, innan det är för sent!




Har reflekterat att den senaste tiden rivits en hel del hus här i Uddevalla, bl a ett gammalt trähus på Kämpegatan och Sommarhemsskolan.  



Foto: Ronny B Nilsson
 

Man kunde i gårdagens Bohusläning läsa att det finns ytterligare två hus som man ansökt om att få jämna till marken. Detta till höger ligger på Lilla Nygatan och här vill nuvarande fastighetsägaren istället göra parkeringsplats.



Foto: Andreas Carlsson


Fastighetsägarna till nästa gula hus på rivningslistan, har bättre fantasi, än att skapa parkeringsplatser.
De vill riva nuvarande gårdshus och skapa en mysig innergård för de boende i husen i kvarteret Stake.







Rivning kan i vissas ögon ses samma som att rasera en kulturmiljö. Fast har man andra ögon kan man ju se att en innergård kan bli en ny vacker miljö, som såsmåningom också kommer bli historiskt och få ett kulturvärde kanske? Jag tycker det låter mysigt med en lummig oas, att umgås på mitt i stan.




Hus och rasera får mig att tänka på Imperiets låt "Höghus, låghus, därhus" från skivan med namnet: Rasera.

//Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar



Blogg listad på Bloggtoppen.se