torsdag 29 december 2011

LÖFTEN & STORA KANSKEN



Så här i nyårstid är det en del som gifter sig och ger varandra äktenskapliga löften via beviset: vigselringen, inför utvalda vittnen.

Ett löfte är en utfästelse som kan ha flera former. Det kan vara en ed eller en utfästelse av annat slag, såsom en garanti och det kan då ha juridisk bindning.



Ur ett mer psykologiskt perspektiv, är ett löfte ett slags kontrakt, som indikerar att en transaktion mellan två människor kommer ske, i vilken den första personen undertar sig att utföra någon form av tjänst eller ge en gåva till den andra personen, som anses värdefullt för denne.





Man kan även ge sig själv ett löfte! Det kan vara värdefullt även det! Ett nyårslöfte t ex: såsom att ej äta så mycket godis. Börja träna. Tillbringa mer tid med nära & kära. Passa tider bättre. Ta med matlåda till jobbet. Sluta snusa. Konsumera mindre. Sopsortera mer. Le oftare! etc etc...


 
Kanske vissa tar i och lovar att de ska börja vinterbada? Fast då med ett stort kanske framför. För kanske förefaller ofta att ihop med ett tillhörande påstående som något godtyckligt, och vanligtvis delas detta med en okänd sannolikhet.

Liknande ord som också kan nyttjas när man inte riktigt är säker på att man vill, kan eller vågar lova något är: måhända, eventuellt, kanhända, möjligtvis.


//Linda

tisdag 27 december 2011

LACK OCH LYX

Jag tog ej långledigt, nu i jul utan passar på att inventera och möblera om på rederikontoret. Skönt på något vis att åter sitta på kontorsstolen och reflektera.

Det som jag uppmärksammat mest i jul är allt detta emballage som all mat, alla tekniska prylar ochh alla leksamer är förpackade in i. Sedan skall dessa omsorgsfullt slås in i juligt papper med tejp och snören och lack.



Det är nästan så man blir lack, eller iallafall beklämd över hur fulla soptunnorna utanför villorna och välproppade papperscontainrarna vid sopstationerna är och lång kön in på städernas soptippar är, i dessa dagar.

En annan sort lack är de som har lackskor, som strax ska fram ur garderoberna och putsas inför stundade nyårsfirande.
 

Funderar lite på varför just svart har blivit festblåsans färg på nyår framför allt, det är ju sorgens färg liksom...




..hmm...kanske har att göra med att man lämnar det gamla året?
Fast det vore väl minst lika rätt att klä sig vitt denna dag, som en brud.




För att liksom gifta sig med det nya, året!


Bröllop ser vi på Skärgårdsbåtarna fram att få bli av kommande året, inte bara att det bröllopsparet som vann vår tävling i somras, utan många, många fler som vill ingå äktenskap med varandra.

Vigsel vid och på vattnet, är vi riktigt bra på måste jag erkänna!

//Linda

torsdag 22 december 2011

VARMA BÅTHJÄRTAN

Stannar kvar i på gatorna runt kvarteret Stake och finner på Kålgårdsbergsgatan ett sött gammalt trähus - gamla Posthuset uppfört 1810. Innanför den gula porten finns en underbar liten trädgård med ett stort päronträd och murgröna som viljestark klänger dig fast på grannhusets röda tegelfasad.
 
I huset finns idag div. företag som bl a arkitektfirman Formelle som varit med och tagit fram skisserna till Bassholmens tilltänkta utveckling med dess nya bastu, naturrum, aktivitetsbana och ett härligt inglasat samlingrum för kreativa möten i en maritim miljö.

Att värva just maritima möten till Bohuslän - Uddevalla är något som en annan organisation, som också "bor" i Posthuset, sysslar med: nämligen Destination Uddevalla.


Till dessa kreativa människor, är jag bjuden på glögg idag och tänkte där ägna mig åt möten av lite mer julig karaktär.


Så nu fyller jag fickorna fulla med små varsamt inslagna små julgåvor, som jag ska leverera personligen till särskilt utvalda personer som har varma båthjärtan!

//Linda



onsdag 21 december 2011

LE ÅT -93


Mittemot gamlaTeliahuset (som jag skrev om i måndags) ligger de välbevarade vackra trävillorna med fastighetsbeteckningarna Margeretelund i kvarteret med just samma namn efter Jöns Kochs fru Margareta som jag tidigare skrivit om. Huset med adressen Lagerbergsgatan 27 inhyste under tidigt 90-tal en pub vid namn Barfoten.



Ett mysigt ställe med trubadurunderhållning och ölservering på dess bakgård, när vädret tillät detta. Annars intogs denna dryck i någon av husets alla rum. Ett vattenhål som stod för devisen:

"Kom som du är, gå som du vill"

Det var lite så det var då, typ 1993, då grungen nått Uddevalla och bra musik presenterades var och varannan dag! För vem minns inte dessa fantastiska artister, med ett leende på läpparna?

Nirvana - Smells Like Teen Spirit
Pearl Jam - Indifference
Soul Azym - Runaway Train
Blind melon - No Rain
Clawfingers - Wonderful World
Smashing Pumpkins - Today
Cypress Hill - Insane In The Brain

The Offspring - 06 Dirty Magic



Kanske dunkar samma musik ur husets högtalare idag, då det numera är en privatbostad, om det har samma musiksmak som jag. För den är ju så härligt och inte ett dugg skrämmande enligt mina redaröron. Skrämmande däremot är det att tiden går så fort, när man inser att det är hela 19 år sedan det var party där på bakgården. Och party stundar det minsann nästa år för de som föddes 1993 för de tar visst studenten i till våren...

//Linda

Vy från Gästhemmet


P.S: Vår, sommar och bara fötter, bra musik och 'kom som du är'- stuket på klädseln,  får mig att tänka på ön Bassholmen och festligheter - känns helt enkelt som en oslagbar kombination!

tisdag 20 december 2011

MAN MED STAKE


Lite nyfikenhet väcker kvartersnamn ibland må jag säga...så som Stake, som det kvarteret heter där gamla Telia huset ligger, det huset jag blogga om igår.


Vissa tänker säkert på ljusstake eller vevstake eller en grövre pinne i ett staket eller rent utav ett manligt könsorgan.


Så för er alla som nu undrar vad eller vem som kvarteret uppkallats efter, kan jag meddela, att det är namngivet efter Harald Stake, Bohusläns första guvernör och landshövding som levde 1598-1677.





Redan som 15-åring hade denna herr, Stake bestämt sig för den militära banan, han drog ut i fält och fick goda vitsord. Kung Gustav II Adolf skickade honom till Holland i augusti 1620 för att där utbilda sig militär.

Stake följde därefter med Gustav II Adolf på dennes krigståg, och räddade livet på kungen den 18 juli 1631 i det ryska kriget vid Burgstall. Denna bedrift knöt honom för alltid till kungens sida, så att han oavbrutet sedan följde Gustav II Adolf fram till dennes död. 1634 befordrades han av drottning Christina till överstelöjtnat och chef för Västgöta kavlleriregemente.



Efter hemkomsten från det 30-åriga kriget deltog Harald Stake i striderna mot danskarna i Skåne och Bohuslän. 1645 ryckte han med sitt regemente norrut för att försvara Göteborg och försvarades Sverige mot danskarna vilket senare ledde till freden i Roskilde, där Bohuslän utropades som svensk provins. Han utsågs till Bohusläns guvenör 1658 och hans uppgift tillsammans med Rutger von Ascheberg, blev att försvenska och försvara provinsen - Bohuslän!
Harald Stakes sista stora strid var under den Gyldenlöwska fejden, då den danske ståthållaren i Norge general Gyldenlöwe, 1676 belägrade Bohus fästning. Efter den striden och efter att ha  varit länets hövding i 19 år avgick han 1677.

Han Harald Stake, var en tapper krigare och en dugande stadsman tillika landshövding för Bohuslän och riktig kämpe. En man med stake i, skulle man kunna säga, som fick ett helt kvarter (omgärdat av Trädgårdsgatan, Lagerbergsgatan, Kålgårdsbergsgatan och Kilbäcksgatan) i Uddevalla uppkallat efter sig.

//Linda

måndag 19 december 2011

KULTURSKATT

Det fejas och det grejas och snart står självaste julafton för dörren. Det är inte bara granar som ska pyntas och göras vackra, utan även vi människor. Vi unnar oss också, gärna ett besök hos någon som kan smycka eller putsa till "barret", frisyren alltså nu till jul.

Här i Uddevalla kan man studera till frisör och dessa elever både färgar, klipper och ansar skägg och polisonger. På Uddevallas Frisörskolas salong på Trädgårdsgatan i Uddevalla som har öppet ett par gånger i veckan sker detta.

Det är i ett av kulturhistoriskt hus, en riktigt kulturskatt, man får njuta av att bli varsamt ompysslad. Detta vackra stenhus uppfördes 1917, och inrymde då postkontor och telegrafverk, samt bostäder för de anställda.



De stora välvda fönstren som pryder bottenplanen, med dess sköna bågformer, kan man återfinna inne i trapphuset. Härliga valv att skåda, om man händelsvis, gillar och liksom "smygakika" in i trappuppgångar eller om man just bara är intresserad av det tidiga 1900-talets fantastiska arkitektur.

Det är med lite förundran dock, som ögat dras till de gröna små kvadraterna, som någon med varsam hand målat dit istället för de otroligt välsvarande valven och helheten. Fast jag gillar ju grönt, som i granbarr hehe...


...och försöker att lägga lite vikt i just det fyrkantiga, och endast observera de mjuka, vackra detaljerna och upplevelserna som huset bjuder på!

//Linda

fredag 16 december 2011

SMASKANDE KYSSAR

Idag är det exakt 56 år sedan den tecknade filmen Lady & Lufsen visades i Sverige för första gången. Få är väl de som ej förknippar den italienska sången Bella Notte med den romantiska filmsekvensen, där Lufsen ömt buffar över en köttbulle till Lady. Och hur de sedan händelsevis råkar få tag på samma spagetti, vilket leder till en överraskande, underbar, smaskande kyss.



Då när det sker, är det minnsann jul i våra svenska stugor. Märkligt att Walt Disney har smugit sig in svenskt julfirande och liksom styrt över vårt julmatsintag och när tomtebesök kan bli aktuellt. För hur många familjer har inte diskuterat om detta ska ske före eller efter Kalle Ankas Jul på TV?

Det är faktiskt bara en dryg vecka kvar till vi alla kan bänka oss framför TV och njuta av dessa förälskade hundar. Kanske man rentutav skulle passa på att se hela filmen under julledigheten. Den har ju ett gott budskap: Kärlek som övervinner allt och känner inga gränser gällande ras eller sociala, ekonomiska förhållanden. Precis som det borde vara hos oss människor också, att älska någon för den är, inte för det den äger och har!

Säger som jag gjort förut: - Mer kärlek till hundar, katter och männsikor, äkta kärlek!

//Linda

tisdag 13 december 2011

GLITTER & FNITTER

Lucia är en av de få högtider i de skandinaviska protestantiska länderna som är namngivet efter ett helgon: Sankta Lucia, skyddshelgonet för Syrakusa, som dog på 300-talet. Det svenska firandets koppling till helgonet Lucia är dock i princip obefintlig, och namnet på ljushögtiden är en senare företeelse än själva firandet.

Den svenska traditionen har, sitt ursprung i både förkristna och kristna seder. Enligt folktron var den 13:e december en farlig natt eftersom många övernaturliga makter var i rörelse då. Man trodde även att djuren kunde tala under lucianatten. Alla julförberedelser skulle vara klara till luciadagen och det firade man med att äta och dricka litet extra och tända lite extra ljus.


Därav kom väl Lucia in i bilden, bäraren av ljuset, ljusets drottning, med sin vackra krona i släptåg av änglaliknande tärnor med glitter i håret och stjärngossar med glimmande stjärnor. Idag ser man ofta få gossar i tågen iklädda linne och strut. Måhända vill de ej bära klänning eller så förknippar de struten med en dumstrut? Eller så är det helt enkelt varmare och bekvämare att ikläda sig tomtedräkt eller pepparkakskostym?

Vad det än må vara, så spelar det inte så stor roll vilka gestalter de valt att vara, många luciatåg är ofta en härlig kombination av en allvarsam skönsjungande förtrupper med tärnor och en lucia med långt hår utsläpp över ryggen, i kombination med små finttrande tomtenissar och pepparkaksgubbar i slutänden.

Jag tänker ej lägga någon genusanalys eller åsikt i detta idag, utan bara njuta av alla härliga luciasånger som bjuds under dagen.

Glögg, pepparkakor och lussebullar lär nog också njutas ett par gånger till innan denna Luciadag är över.

Allt för att fira att alla julförberedelserna är klara, elller hur va det nu med det?

Hmmm...

//Linda

fredag 9 december 2011

HJÄRTANSGOTT

Långa på tork
9 december är ANNA - dagen och dagen då sommarens fiskade lutfisken, skall läggas i blöt för att bli klar till julafton.

Lutfisk är en maträtt som består av torrfisk som lagts i lut, för att därefter blötläggas innan den slutligen kokas. Luten som används, är en vattenlösning av natriumkarbonat (soda) och kalciumhydroxid (släkt klak).

Själva avlutningsprocessen sker genom att den i några dygn får ligga i kallt vatten, som byts en gång per dygn.




Idag är all svensk lutfisk, långa som landas av norska fiskare. Men förr var det vanligt att den var på torsk, gädda, gös eller t o m brax. Den äldsta notering som finns om svensk lutfisktradition är från Linköping och biskop Hans Brask, 1464–1538, som enligt historien festade på lutfisk med mandel, russin och ärtor under fastan. 


Lutfisk a la Byfjorden

Idag serveras den däremot i stora delar av Sverige ihop med tillbehören: kokt potatis och vit béchamelsås. Vissa lokala specialiteter kan förkomma, te x i Skånes serveras fisken med senapssås och på m/s Byfjorden serveras den med ärtpuré och bacon (som man även gör i Norge).

Lutfisk som är basisk, (dvs lågt ph-värde) äts efter det salta och fettrika rätterna på julbordet för att neutralisera det överskott av saltsyra som fet mat kan orsaka. Riktigt hälsosam maträtt, helt enkelt.



 Bra för mage och gott för hjärtat?

Ett gott hjärta vet jag en Anna som har som jag vill passa på att gratulera på hennes namnsdag idag!

Kramkram

//Linda

onsdag 7 december 2011

KÄRLEKSSLAVERI

Tänker på alla det där lussebullarna som ska bakas i juldoftande kök de närmaste dagarna. Eller egentligen tänkte jag på alla de där saffranskrokusarna som denna kryddan härstammar ifrån.


Och alla dessa människohänder som suttit och frigjort dem. Ett rent slaverikan kan tyckas, då det krävs minst 100 000 — 150 000 krokusar, som måste plockas och rensas för hand, för att utvinna ett kilo torkad saffransblommor, för att fylla ett enda saffranspaket.

Slavisk kan man ju faktiskt känna sig inför vissa uppgifter ibland, slav under julen, tv, sporten, jobbet, kärleken.

Hmm...det var nog så som Bryan Ferry kände sig, som en kärleksslav, när han skrev den underbara 80-tals klassikern Slave to love! En är en riktig poet faktiskt:


....You're running with me
Don't touch the ground
We're the restless hearted
Not the chained and bound
The sky is burning
A sea of flame
Though your world is changing
I will be the same

Slave to love
And I can't escape
I'm a slave to love....




1985 kom denna smärtsamt vackra låt att spelas över världens alla radiokanaler och discoteksgolv. Jag tycker att den är lika vacker än idag, det kan ju kanske ha med minnen att göra dock? Typ 15 år och moped eller nå´t?

//Linda


tisdag 6 december 2011

EN MIRAKEL TOMTE

Idag firas namnbärare av namnen Niklas och Nikolaus här i Sverige. En alldeles speciell Nikolaus som även är känd som Sancta Claus, senare jultomten är Nikolaus av Myra, som vördnads som helgon inom den katolska kyrkan. 

Nikolaus var prästvigd och blev framförallt känd för sin givmildhet. När hans föräldrar dog skänkte han bort hela sitt arv till de fattiga, och han räddade tre döttrar, till en skuldsatt man, från att prostituerats genom att i tre nätter i rad kasta in en väska med guld till dem. Den senare berättelsen ligger till grund för dagens sancta Claus, jultomten. Nikolaus är också omtalad för att ha utfört mirakler under sin livstid. Mest omtalat är att han med sina böner sades hjälpa skepp i storm.

Därav har han blivit skyddshelgon för sjömän och fiskare. Men även för en annan brokig samling människor såsom: barn, köpmän, falskeligen anklagade personer, prostituerade, ångerfulla tjuvar och apotekare.

På tal på Apotek så tycker jag att det är lite märklig att det säljs livsmedel och kryddor där, såsom senap, pepparmyntsolja, sandelträd och saffran.


Kanske är det så att dessa, anses ha en läkande egenskaper? Då borde det ju vara nyttigt att äta lussebullar mest hela december, eller?

//Linda

måndag 5 december 2011

JAPANSKA MONSTERVÅGOR

Idag firar Thailand sin nationaldag. Och säkert är det många svenskar som börjat packa sina resväskor för att slippa julskinka, julgran och allt annat som hör julen till, för en vistelse i just detta land över jul och nyår istället för här i Sverige. Detta gör i mig påmind om den förfärliga naturkatastrofen som inträffade 26 december 2007. Då den jättelika tsunamivågen fullkomligt krossade länder kring Indiska Oceanen.

En Tsunami har en mycket lång våglängd, ofta över 100 km. Detta beror på att en stor del av havsbottnen flyttar på sig under jordbävningar på havsbotten. Ett likande fenomen som kan uppstå är monstervågor, som skapas av vanliga vindar men kan bli gigantiska.


En känd målning på just en monstervåg är japanen Katsushika Hokusais (1760-1849) träsnitt: 'Under vågen utanför Kanagawa', visar en våg som överraskar några män i bräckliga båtar med berget Fuji i bakgrunden.

Träsnittet ingick i en sviten 36 vyer av berget Fuji med bilder av det heliga berget Fuji som Hokusai gjorde mot slutet av sin karriär och han ska själv ha ansett vara bland hans bästa bilder.

//Linda

fredag 2 december 2011

UPPFINNINGSRIK HERRE

Idag har Beatrice och Beata namnsdag. Grattis till er! Namnet Beata får mig och minnas min tecknade favoritserie som barn: Doktor Snuggles.


Dessa fantastiska fantasifulla äventyr med den underbara idérika herren, som kom på en massa finurliga uppfinningar i sin levande arbetsbod, Trickeli-trick ihop med alla sina goa' vänner, Grävlis, Ank-Pelle, Norpan, Tick-tack, Sirapsträdet m.f.

Alla karaktärer bar starka personliga egenskaper och drömmar. Jag minns Sirapsträdet dröm om att kunna flyga, och lyckan han fick känna när Doktor Snuggles gav honom ett par vingar och de tillsammans besökte Regnbågslandet och träffade Kosmoskatten, Puckly, den fläckiga kamelen, Drömfåren vars uppgift var att få alla barn på jorden att somna.

Andra bra uppfinningar herr Snuggles kom på, som man ju verkligen skulle kunna tänkt sig att äga, var Leta-rätt-på-allt-maskinen och Matilda Järndotter, den där roboten som han av omtanke byggde till sin hushållerska Beata.

En egen hushållerska finns det få förunnat att ha, dock finns det fler och fler som köper hushållstjänster av företag som ex. Selmi städservice från Uddevalla. Läste på Facebook, att de tipsa om storstädning i julklapp, och det låter ju nästan som en egen Matilda Järndotter.

//Linda



torsdag 1 december 2011

GLIMMRANDE TIDER

Idag startade december månad med lucköppning och förväntningar. I paketkalendrar och chokladkalendrar har det avslöjats vad som gömde sig bakom lucka nummer ett. Likaså stillades en viss förväntan hos både barn och vuxna i morse när årets adventskalender Tjuvarnas Jul sändes i arla morgonstund på TV.

TV:s julkalender har visats sedan 1960. Det kan bli en del roliga diskutitoner och väcka en hel del minnen runt lunchrumsbord runt om i Sverige, märkte jag senast idag. Om vilken som är den bästa julkalendern genom tiderna. 1999 kunde svenska folket rösta fram vilken kalender som varit den bästa och vinnaren blev då, Mysteriet på Greveholm, tätt följd av Sunes Jul och Trolltider.



Trolltider röstar jag på. Kan faktiskt fortfarande komma på mig nynna en av sångerna när jag går och småmysslar: "Pärlor och paljetter la jag i min säck, människor har för mycket, de måstejag ta väck"...






Att trollet valde just det som glittra och glimma som diamanter kan man förstå. För det ligger ju en viss sanning i: "Diamonds are a girls best friend"

//Linda

P.S: Bjuder här på en favoritlåt om just diamanter av Pink Floyd.


Blogg listad på Bloggtoppen.se