lördag 30 april 2011

BITTERLJUVA TIDER

"Vintern rasat ut bland våra fjällar, drivans blommor smälta ned och dö, himlen ler i vårens ljusa kvällar, solen kysser liv i skog och sjö...." I år känns det verkligen som solen kysst liv i skog och sjö något alldeles kolossalt snabbt. Personligen känner jag mig lite snuvad på våren och näst intill överfallen av sommaren.

Visst är det härligt med solsken, värme och prunkande grönska men jag gillar ju och längta lite ibland. Därav önskar jag mig en sval start på maj, så vi hinner och njuta av alla lökväxter i trädgårdar och blomhav i skogsbackarna. Dessa ljuvliga sippor i vitt, blått och gult. Risk finns annars att jag blir en sursippa. Sur som en citron och det är verkligen ingen klädsam mänsklig egenskap, dock citronens bästa!



Mmmm...tänker nu på citronens bitterljuva syrlighet som med fördel kan njutas ihop med salta färska räkor. Lämpligen ombord på en Skärgårdsbåt. Det är ju faktiskt något att längta till nu när våren redan är här!

Fast nu slänger jag undan den lilla bittra känslan, att jag blivit bestulen av årets vår och passar på att njuuuuuuta av valborgstiden, här och nu!

//Linda

fredag 29 april 2011

BETRAKTARENS BLICK

Sitter här och tänker på anmälan vi fått mot vår bröllopsverksamhet ombord på båtarna. Känner mig lite moloken och är av den åsikten att det bara är ett komplement till den huvudsakliga reguljärtrafiken som vi håller på med. En glädjande sådan för många par som förlägger sitt bröllop här i Uddevalla, Bohuslän för att de har minnen kopplade till Skärgårdsbåtarna eller vi skaffa sig minnen där Skärgårdsbåtarna ingår som en del i deras speciella dag. Bröllopsdagen! Nu är det upp till Konkurensverket att göra en bedömning om det är något som vi ska få syssla med i framtiden eller inte.

Ibland tycks vissa saker se ut att bli och vara något som det i verkligheten inte är och man ser det man vill se liksom. Med livlig fantasi kan olika formationer se ut som högst erotiska ting, vackert som tusan i andras ögon och rent komiskt i mångas ögon.
 
  
Likt klippet ovan kan även denna bild med olika betraktares blickar visa olika motiv. Barn ser endast nio delfiner. Sinnena hos vuxna är däremot oftast mer utvecklade vilket innebär att vuxna har stora svårigheter att upptäcka 9 delfiner. Men vissa klarar det och är man vidsynt kan man se olika bilder, händelser och företeelser med viss anpassningsförmåga till vad som finner sig lämpligt att säga och tycka att man ser!

Trevlig valborg på Er alla!

//Linda


onsdag 27 april 2011

NJUTBARA LJUD

Väcktes idag ljudet av ett stilla vårregn och motorbullret från en gatsopningsmaskin. Rätt sköna ljud i mina öron. Ger en förnimmelse om sommar och sommar betyder tuffande skärgårdsbåtar på fjordarna runt Uddevalla.
Andra sköna ljud som mött mig hittills under dagen är en puttrande kaffekokare och en trallande dotter, som äntligen fick rusat iväg till skolan igen efter 10 långa lata lovdagar.

Sitter själv och småtrallar på One Love som jag nyss hörde på radio, en helt fantastiskt fin U2 låt med både njutbar text och musik.

Hoppas vill alla bjuds fler riktigt sköna & njutbara ljudupplevelser idag!

//Linda






tisdag 26 april 2011

SLIPDAMMET YR

Äntligen luktar det rengöringsmedel, saltvatten, slipdamm, målarfärg och kaffe här i hamnen i Uddevalla.
Gustafsberg II har just väckt ur sin vintervila och får akterdäcket slipat och lackat. Ett nytt kapell ligger och väntar på att få spännas upp för att skydda det blanklackade däcket.

Fredrik och Janne vårrustar


Inte bara de hundraåriga skärgårdsbåtarna väcks ur sin vila så här års och får ny form och färg. Träd, buskar och blommor i vår natur liksom exploderar ju just nu likt fyrverkerier. Det är ju så härligt att se knoppar brista ut i dessa skira gröna nyanser. Man blir riktigt sugen på att smaka på alla späda skott.

Riktigt sugen är jag också på Fredriks goda fisk & skaldjurssoppa och längtar till 7 maj då den ska serveras ombord på m/s Byfjordens färd till det årliga hingstsläppet på Bassholmen!


//Linda

måndag 25 april 2011

BRÄCKLIGA YTOR

Årets superspännande och sommarvarma äggrace vanns av den minsta mannen i redarfamiljen. Denne envisa, kloka, tävlingsinriktade 5 åringens ägg landande utan att spricka längst fram i årets tävling. 

No: 1

Tur det antagligen, vinnarskallebeteendete verkar gå i arv, fast glädjande verkar dåliga förlorarvibbar mildras med åren när det blandas med viktiga frågor så här i grönskande vårtider såsom:

1. När ska båten i sjön?
2. Vilken lack ska vi lacka med i år??
3. Hur många gånger kommer vi ge oss ut på havet i sommar.....???

Fast alla dessa frågor blev liksom vilande just igår och i år, då jag brydde mig föga om svaren på frågorna 1 till 3 och vems ägg som skulle vinna och om dess känsliga yta skulle hålla. Orsaken till detta var att jag sekunden innan racestarten, fått beskedet att min farmor gått bort. Bräckligt som ett äggskal blir sinnet då man påminns om döden mitt i en glad tävling.

SUCK!

Racet kördes trots beskedet att gamla fina farmor somnat in 92 år gammal, och på något underligt vis blev titeln årets äggracevinnare viktigare än prispengen.

Underligt känns det också att det bara skiljde 8 år mellan min tuffa, envisa, gamla farmor och m/s Sunnigen som fyller 100 i år.

Livet förgår och saker består....

Carpe diem!

//Linda

söndag 24 april 2011

12 GRADIGT PÅSKDOPP

Påskafton bjöd på söta och salta upplevelser. Klassisk löksill, romsill, svartvinbärssill med kokta ägg, gravad och rökt lax med äggröra, vårprimörer med solgult smör, en läcker påsktårta med krämig citronfyllning och årets första havsbad.

Detta något svala dopp hände på Rörbäck, Bokenäs, Uddevalla, Bohuslän. Vissa skulle nog tro att det var en olyckshändelse, att jag snavat eller halkat på något och då plumsat i eller att jag hjältigmodigt hoppat i havet för att rädda någon i nöd. Men så var inte fallet, utan doppet var en vadslagning med redarbarnen (12, 10, 5 år) tidigare vid frukostbordet.

- Ser ut att bli badväder idag! Om någon av er badar, så ska jag också det, det slår jag vad om! sa jag visst.

Trodde ju inte att alla tre skulle visa sig så modiga och fruktansvärt badbenägna. Så därav fick min vinterbleka, kontorskropp lydigt glida ner i ett kallt, friskt, salt hav.



Inbjudande glittrande hav

Hopp i....


Närbild ;-)
Bister baderska


Det var väldigt uppiggande och så här dagen efter kan jag känna mig lite kaxig att jag slog vad och villigt erkänna att det var riktigt härligt! Och nu vet jag ju också exakt hur kallt det är kring vattenlinjen på Skärgårdsbåtarna.

Även idag blir det action, det årliga äggracet ska avgöras i trädgårdssluttningen.

Ser ut att bli ett soligt, skönt, spännande evenemang.

//Linda

fredag 22 april 2011

ÄTBARA ÄGG !?

Hörde att vi i Sverige äter 200 ägg per person per år. Flest ägg äter vi på påskafton, då sätter vi i oss 6 miljoner ägg i timman. Hörde också att hönorna värper som bäst nu i påsk, och det är ju tur det, annars hade vi fått ätit andra ägg. Krokodilägg, sköldpaddsägg, myrpiggsvinsägg eller strutsägg hade kanske då blivit aktuellt, eller troligtvist rätt dyrt då det är hyfsat svåra att få tag på. Betydligt billigare och lättare att tillgå är ju grodägg, men de går ju inte måla.....   



På tal på icke målbara ägg så finns det ju en massa fiskar som producerar goda ägg. Laxrom, torskrom, rysk kaviar från stören eller siklöjrom känns ju alla rätt att äta så här i påsktid.


Tänk en smättande sked löjrom och en frostig öl eller välkyld bubblande champagne. Precis så där kall som när vi serverar våra kära kunder ombord på Skärgårdsbåtarna.

Glad Påsk


//Linda

onsdag 20 april 2011

SOL & GLADA MINER

Är mätt och leende efter lunchen som idag njöts på Coffee Roomers uteservering vid Bäveån i Uddevalla ihop med Maria och Niclas från Kalasreklam. Hade inte tvekat att säga JA till Moa på Roomer om hon sökte jobb i byssan på M/S Byfjorden.
Mumsig räk o chèvresallad!

Träffade på leende människor på vägen från jobbet, på caféet och på vägen tillbaka till rederikontoret i Södra Hamnen och alla såg så där gott nöjda ut! Själv blir jag så där underbart bubbligt glad i hela kroppen av att se andra glada människor.

Tänker ofta på hur smittsamt ett gott humör tillika ett varmt leende är och förundras över varför solen måste lysa från blå himmel för att få oss att se på varandra och le mot varandra? Fast blir samtidigt lycklig över att något som är helt GRATIS kan få mungiporna på så många människor att sträva uppåt och förmedla tillfällig glädje som dessutom smittar.

Njut av våren och 'keep on smiling' - det ska jag göra!

//Linda

måndag 18 april 2011

BÖLJANDE BLÅ BLOMHAV

Mmmm....den där ljuvliga solen flörtade ju med oss i helgen och jag fick fört på slapparsöndag på min lista över insamlade vårtecken. Att leta och att samla på minnen och saker, sitter sannolikt väl etsat i våra kvinnliga gener från den där tiden då våra förfäder ägnade sig åt att finna mat för dagen. Då vi idag har det så bekvämt att vi kan få tag på detta dygnet runt i div. affärer tillgodoses troligtvis behovet genom att samla på materiella ting istället.

Personligen samlar jag på vackra nya & gamla, ärgade, rostiga föremål, gärna på bild men även som små och stora prydnadsföremål i trädgården. Har bl a en gammal propeller liggandes på en liten kulle på bakgården.


Det är lite märkligt men jag tycker att det flockas fler och fler underbara blåa scilla kring den från år till år. Känns som den liksom kallar på de blå blommorna på något vis, för att den längtar tillbaka till det glittrande blå havet men har insett att den ej kommer dit igen. Utan det enda sättet för den att få bada i ett hav är att få bada i ett detta hav av blå blommande scilla om våren.

Scilla bifolia i Hasselbacken Uddevalla



Tipsar er som gillar hav (av blommor) att besöka Hasselbacken i centrala Uddevalla och njuta av gräsängarna där som just nu bjuder på välutslagen scilla i mängder och som får mig att tänka på blått böljande hav och längta efter en tur med skärgårdsbåtarna.

Önskar alla en god start på veckan!

//Linda

fredag 15 april 2011

VÅRTECKEN

Visst är det härligt med vår! Listan med vårtecken fylls på från dag till dag: koltrast, humla, citronfjäril, sädesärla, vitsippa...däckbyte, garagestädning, altanskurning och sjösättning...

Blir det solsken i helgen ska jag fylla på min lista med att sitta på uthustrappan hemmavid och inte göra någonting. Möjligtvis lyssna på ljudet av inget och bara njuta av påskliljornas intensivt lysande gula kronblad och gräsets vilja att tränga förbi fjolårets rester av gråbrunt torkat trassel upp mot den värmande vårsolen.

Det är så härligt att se naturen ändra färg, och jag vill tro att det är därav vi människor också gärna riktar näsan mot solen så här års. Eller så luktar solen på något vis om våren som gör att vi gärna riktar våra ansikten mot den och spänner upp våra nosvingar för att få känna den där underbara vårdoften.

Beträffande dofter så längtar jag nu efter den där goda blandningen av rengöringsmedel, saltvatten, slipdamm, målarfärg och kaffe som snart infinner sig här i hamnen i Uddevalla där Skärgårdsbåtarna ligger förtöjda. Då doftar det vår utanför kontorsfönstret i Södra Hamnen.

Redan på måndag vill jag tro...

Trivsam helg
önskar

Linda


Blogg listad på Bloggtoppen.se