onsdag 4 maj 2011

SAGOLIK GRANNE

Just intagit förmiddagskaffe ombord på m/s Byfjordens fördäck och kan glädjande konstatera att fler fina grannhus finnes. Min blick landar idag på den riddarborgslika byggnaden med kopparklädda tinnar och torn.

Vy från m/s Byfjorden tilläggsplats Södra Hamnen
Slottet i hamnen, Tornhuset, Rybergska huset eller Petersonska huset som det ursprungligen hette. För det var samma herre, John Petersson, som tidigare uppfört Wingingsborgs som 1904 stolt kunde säga att han bodde i detta lejongula, sagolika tegelslott med tinnar och torn, bågade fönster, pampiga balkonger och ett klädsamt gårdshus därtill. Vackert & vågat må jag säga!

(foto Bohusläns Museum från 1914)
Måste därav även idag tacka John för ytterligare en kulturskatt, tack! Detta slottsliknande landmärke som väcker 'riddaren-som-rädda-prinsessan-från-draken-fantasier' hos många gästande båtfarare i hamnen och bland skärgårdsbåtarnas passagerare när de första gången kommer inseglande till centrala Uddevalla.

Vem som ritat, byggt och bott eller bor i huset frågas ofta. Svaret är: Huset är ritat av uddevallafödde arkitekten Eugen Thorburn. Det var direktör John Peterson som var beställare o huset byggdes åren 1902-1904 av byggmästare var Axel Wilhelm Stening (som senare även byggde gamla badhuset som idag inrymmer vårt rederikontor). Slaktaren Ryberg köpte fastigheten 1915 och bodde där till 1926. Senare blev huset kontor för bl a kommunens Gatukontor och en advokatbyrå. Numera är det bostadshus med lägenheter.

Så ett tack även till de som har haft och har vettet att bevara och förvalta detta flotta 'slott'/kulturarv. Vi behöver det i Uddevalla. Bra gjort!

//Linda






1 kommentar:

  1. Trevlig läsning , och visst är detta hus ett av de vackraste i Uddevalla.
    "Wingingsborgs" skall nog vara "Windingsborg" vän av ordning.

    SvaraRadera



Blogg listad på Bloggtoppen.se